Home sick!huhuhu ni la akibat terlalu manja dengan kuarga..benarla kata ibuku bahawa aku x betah jauh darinya..buktinya sekarang aku rasa sepi...sedih n indu bangat kat rumah..mjur la Rumate ku mengajak aku melakukan kebaikan (ceh ceh) dengan mengisi masa melakukan perkara berfaedah. jika tidak, pasti aku dah tarik bantal n menagis (menjeng kata org jawa) di bawahnya hehehehe... anak omak...
Cerita sal anak omak, aku ada sorg kawan yg sgt suka makan ayam masak lemak cili api hasil dari air tangan ibunya..kata dia mmg x miss la masakan tu bila balik kampung. Bila x dapat makan jer dia mrajuk (mengada-ngadakan?). Maka aku pun mintak la resepi masakan tersebut darinya...bila aku cuba,mmg superb la. hehe..kalu korg rasa pun pasti masa makan dah x toleh belakang lagi coz khusyuk makan.mari kita lihat bahan2 dan cara mak dia menghasilkan makanan yg mampu membeliakkan mata ini.
Bahan-bahan :
Lada Cili 2 genggam (ditumbuk)
Bawang kecil 5 ulas (ditumbuk)
Bawang putih 5 biji (ditumbuk)
Halia 1 inci (ditumbuk)
Serai 2 Batang (dititik)
Santan
Ayam seekor
Garam dan ajinomoto secukup rasa
Cara masak:
1.Tumis bahan yang ditumbuk beserta serai yang dititik.
2. Kecutkan ayam dengan bahan yang ditumis itu selama 5 hingga 10 minit.
2. Kemudian masukkan santan dan tunggu sehingga air mendidih selama beberapa minit.
cubalah jika korang nak tau kesedapannya...jeng jeng jeng..Selamat Mencuba!!!!
Friday, January 15, 2010
Payahnye.....
Posted by Selembar benang at 8:52 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment