Pada satu hari aku punya la pening nak masak apa ikan caru 4 ekor ni...coz kdg2 bosan masak yg sama.maka aku pun SMS la bapaku yg amat Gantang tu..
"Ikan Nak Masak Apa Abah?"
"Masak Terutub"-sms dr Abah
"Camna Tu? Mama X pnah ajaR pun..."
"PERGI LAYARI INTERNET, CARI MASAKAN IKAN TERUTUB, KEJAP LAGI ABAH BALIK. NI KAT KEBUN LAGI NI" - balas abah lagi
waaahhhh!!!!teror x bapakku..maju kan? hehe sapa kata pekeje kebun x tau pape ttg kemejuan teknologi???
maka..aku pun taip IKAN TERUTUB kat GOOGLE, n jpe resepinya.cuma aku edit2 la bahan tu ikut kesesuaian..agar rasanya x lari
IKAN TERUTUB
4 ekor caru (dilumur kunyit dan garam & di goring)
1 ½ cwn santan (diambil dari 1 biji kelapa)
4 ulas bawang merah (dikisar halus)
2 ulas bawang putih (dikisar halus)
2 cm halia (dikisar halus)
2 btg serai
1 cm belacan
Cili boh
Garam dan gula secukup rasa.
Cara Menyediakannya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah di kisar halus dan belacan
sehingga garing.
2. masukkan cili boh dan serai. Tumiskan sehingga garing.
3. Kemudian masukkan santan dan biarkan ianya agak pekat.
4. Masukkan ikan dan kacau seketika. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.
5. lepastu boleh lah angkat..
PANDAI ANAK ABAH! wah bangga aku dapat pujian tu..sekarang nak bajar masak bukan susah..selain beli majalah o belajar dengan org, kat internet pun dah melambak perkongsian resepi. cuma nak x nak jer kan?
Saturday, January 16, 2010
Permintaan AbaH..ikan masak terutub
Posted by Selembar benang at 7:32 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment